Şahıs Firması ve Limited Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir?27.5.2022

Şahıs şirketi kurma aşamasında limited şirketlerden farkları sıklıkla merak edilen bir konudur.

Şahıs şirketi ile limited şirketler arasındaki farklar şu şekilde sayılabilir:

*Kuruluş Maliyeti Farkı: Şahıs şirketleri, limited şirketlere kıyasla çok daha düşük bir maliyetle kurulabilir. Birçok farklı kritere bağlı olan bu fark, temelde limited şirketlerin ticaret odalarına kayıt edilmesi zorunluluğundan ileri gelir.-
*Vergilendirme Farkları: Şahıs şirketleri Gelir Vergisi öderken limited şirketler Kurumlar Vergisi mükellefidir. Gelir Vergisi, yıllık kazanca göre şekillenir. Daha fazla gelir elde eden şahıs şirketleri, daha yüksek oranda vergi öder. Bu vergi dilimlerine yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Kurumlar vergisinin oranı ise %20’le sabitlenmiştir. Fakat bu oran Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2021 için %25’e, 2022 için ise %23’e yükseltilmiştir.
*Kurulma Aşamaları Arasındaki Farklar: Şahıs şirketi kurma işlemleri limited şirkete göre çok daha kısa ve pratiktir. Limited şirket kuruluşu, şirket ana sözleşmesi hazırlama ve ticaret odasına kayıt olma gibi birçok prosedürü kapsar. Söz konusu işlemler için bir mali müşavirden destek almanız gerekir. Bunun yanında şahıs şirketi, online ortamda dahi kurulabilmektedir. Yapılan düzenlemelerle e devletten şahıs şirketi kurma mümkün kılınmıştır. 
*Şirket Sahiplerinin Sorumlulukları Arasındaki Farklar: Şahıs şirketlerinde kişiler, üçüncü şahıslara ve resmî kurumlara karşı kendi mal varlıkları ile sorumludurlar. Limited şirketler de ise bu durum şirkette sahip oldukları hisse oranı üzerinden şekillenir.
*Sermaye Farkı: Şahıs şirketlerinin kuruluşu esnasında herhangi bir sermaye bildiriminde bulunmak zorunlu değildir. Limited şirketlerde ise en az 10 000 TL sermaye şartı konulmuştur.
*Tasfiye Sürecindeki Fark: Şahıs şirketleri istenildiği an kapatılabilir; bunun için bir tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur. Limited şirketlerin kapanışı için ise öncelikle tasfiye süreci geçirmek zorunludur. Genellikle 1 yıl süren bu aşamaya girerken resmî kuruluşlara bu konuda bilgilendirme yapılır.
 
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

  • Anonim Şirket Avantajları Nelerdir?
    Anonim Şirket Ortakları, şirketlerin kamu borçlarından sorumlu değildir; bu da ortakların şahsi mal varlıklarını şirketin uğrayacağı zarar ve risklerden bağımsız olmasını sağlar.
  • Limited Şirketin Avantajları Nelerdir?
    Limited şirket temel avantajları; şahıs şirketleri ile kıyaslandığında kurumsal bir imaja sahip olması, kuruluş sırasında sermayeyi nakit olarak tamamlama zorunluluğunun bulunmaması ve anonim şirketi ile kıyaslandığında ise çok daha
  • VARLIK BARIŞI
    Varlık Barışı, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt içinde bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklarını vergi dairesine beyan ederek kanuni defter kayıtlarına almalarına yönelik imkân sağlamaktadır.
Facebook Twitter Instagram Youtube
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
 
Gevher Nesibe Mah. Gökgeçidi Sok. İmran Ap. No:4/3 Kocasinan / Kayseri